Интервюта

14.03.2008 - Zillo

 


Вилле Вало - лично

Zillo: Значи с удоволствие четеш книги по време на турне?

Ville: Купувам книги, но не ги чета (смее се) В къщи имам купчина книги, над 1500 броя, от които съм прочел около 70 %. Т.е.имам още няколко книги, които не съм прочел поради липса на време. Хората особено в Америка ми подаряват много книги. Светът на поезията е толкова огромен, че не е възможно да познаваш всички автори. Но мили хора, благодаря ви че ми подарявате книги.Дори имам една на Гьоте- Страданията на младия Вертер или както там се казва( бел. "да, Вилле, така се казва и е много яка" )

Zillo: Страданията на младия Вертер?

Ville: да, имам книгата но още не съм намерил време да я прочета.В момента пътувам с 4 книги и вчера успях да прочета ' last exit to Brooklyn от Hubert Selby Той е написал и 'requiem for a dream' ако знаеш филма с jared Letto. Във всеки случай Hubert Selby е чудесен автор.

Zillo: Ако напишеш книга в какъв жанр би била тя?

Ville: най- вероятно би се състояла само от една страница.Аз пиша много за групата и всеки ред от дадена песен за мен е един вид роман. Миге, нашият басист би трябвало да напише книга, Той е много талантлив особено в областта на финския език. много му се отдават езиците. Само дето пише по малко странен начин. Писанията му са много смешни ,но същевременно и напътстващи.

Zillo: Оставял ли си някога живота ти или песните ти да бъдат повлияни от сънищата?

Ville: Отчасти да. Когато бях по/малък си водех дневник.Не знам ти как сънуваш,но аз сънувам много реалистични неща, такива които биха могли да се случат. И когато сутрин се събудиш, поне при мен беше така, не бях сигурен дали съм сънувал или наистина се е случило, защото сънувах най-нормални неща..например че си купувам мляко в магазина. а когато работим над някой албум, обикновено сънувам,че съм в студиото.

Zillo:Кой е най- ненормалният слух който си чул за ХИМ или за себе си?

Ville: ами няма толкова ненормални, само обичайните, че имаме много деца навсякъде по света, което не е истина( бел. има си хас и да е )И когато започнах да нося шапките излезе и слуха че съм болен от рак и че правя химиотерапия. но истинската причина да нося шапки е,че така не се налага често да си мия косата а и ми служат като тапи за уши,тъй като след многобройните турнета ушите ми са станали много чувствителни.Но всъщност не е имало лошо слухове за нас. Но ние имаме доста странно чувство за хумор и се надсмиваме над почти всичко.

Zillo: Придържаш ли се към традициите на Великден и Коледа?

Ville: Зависи от традицията. Опитваме се да....Боже, майка ми има р.ден след 2 дни! Без малко да забравя( хили се).Не празнуваме Великден, но Коледа-да, само че не по религиозен начин.Събираме се по семейно и разговаряме за неща от изминалата година.

Zillo: като свърши турнето и се върнеш у дома, кое ще е първото нещо което ще направиш?

Ville: ще се прибера у дома за да се наспя. Това ще правя.Ще разместя някои мебели и ще поправя телевизора си (бел. егати и скрънзата..не вземе да си купи нов ТВ, организирам акция по събиране на средства за закупуване на нов ТВ за г/н Вало )Един от приятелите ми в момента малко реновира жилището ми, прави някои незначителни неща.Много е хубаво да се концентрираш върху дома си или мястото където живееш за да може по този начин да освободиш главата си от мислите за музиката и пътуванията

Zillo: Напоследък колко пъти си виждал собственото си легло?

Ville: Ами аз не спя на легло, когато съм си у дома. Обзавел съм една много мъничка стая в която има един матрак вместо истинско легло.Трудно е за обяснение,прилича на мястото за спане в тур-автобуса. Това ми дава чувство за уют.накрая привикваш да няма слънчева светлина там където спиш.За това имам едно помещение боядисано в черно, наистина е малко, като гостна стая е и няма прозорец. но пък така се спи чудесно.

Zillo: напоследък правите много турнета из Америка и жънете успехи. В момента доволен ли си от живота си или нима неща които ти липсват?

Ville: да липсва ми 'a piece of....( не се чете, сори), това би бил добър отговор на въпроса. Вече от почти година съм сингъл и би било добре да имам някаква връзка, но не искам да се оплаквам. Има много неща в живота, които липсват и човек може да се оплаква за много неща , но знаеш ли, това е о.к.Аз съм част от една много успешна група и имам всичко необходимо за съществуването ми.

Zillo: ако нещо ти тежи на сърцето, кой от групата би бил най/добрия ти слушател?

Ville: всички са добри слушатели. Линде е най/тихият от всички, с него е най-трудно да проведеш разговор, тъй като той не говори много.Гас и Миге са много добри слушатели.Но с Миге нещата стоят така, че накрая започваме да си говорим философски неща. Не че става сериозен, но изпада в детайли, дори и сега след като се познаваме от толкова отдавна. А с Бъртън се разбирам много добре.

Zillo: В твоята кариера има и доста странични проекти с други групи и хора на изкуството като Апокалиптика и т.н. с които имате общи записи. От тях има ли някой хайлайт който би искал да споменеш?

Ville: Личен хайлайт е може би песента 'The byonic man' на cradle of filth понеже съм им голям фен. С Дани сме се срещали няколко пъти. Харесвам момчетата от тази група и обичам музиката им. Но имаше и други проекти които много ми повлияха като 'Summer wine ',които се получиха добре Попитаха ме дали искам да изпея тази песен и помислих си няколко секунди и казах да, понеже звукозаписното студио е в Хамбург ( бел.страхотен град!) където имам много приятели.Така че си помислих че по този начин ще си направя една безплатна почивка и в крайна сметка наистина така стана. Имах платен полет до Хамбург, 4 дни абсолютно парти от време на време малко пеене и за секунда или две ме слагаха пред камера.

Zillo: По какви причини би се отдалечил от музикалния бизнес?

Ville: Бизнесът е добър докато го има, докато ти се занимава с него, докато си добър в тази сфера. докато печелиш пари от това си добре. Колкото повече пари, толкова по-добре.Така си представя рая белият човек. Но в музикалният бизнес може да да се поччувтваш и напрегнат тъй като в него става дума за креативност. Имам предвид ако песните не бъдат свирени толкова добре колкото първоначално или не пишеш добри текстове.Тогава може да стане така че да правиш лоши концерти да се скапваш. естествено че не може да бъдеш винаги перфектен. само трябва да имаш търпение. Колкото повече остарявам, толкова по-естествен ставам, толкова по- скучно става по време на турнета тъй като няма много неща за правене. какво да правя тук в кьолн? нищо! вече съм виждал града 1000 пъти (бел. оф блазе му, искам и аз така!) Не се интересувам от музей, от спорт или религия.А и от както не пие някък си за мен не останаха съвсем никакви възможности за забавление.

Zillo: От колко голямо значение е за теб родният ти град Хелзинки?

Ville: Познавам много хора там, това е мястото където съм прекарал най- голямата част от досегашния си живот. Родители и брат ми, приятелите ми живеят там, всички от групата както и мениджърът ни.... Мястото където репетираме също е там горе. Нека се изразя така> това е едно концентрирано място. там живеят голяма част от хората, които имат значение за мен. все е тая къде съм. прекарвам повече време далеч от дома.

Zillo: както току що каза семейството ти живее в Хелзинки. от кого си наследил повече гени- от майка си или от баща си?

Ville: Мислся че 50:50 .Имам очите и нетърпеливостта на майка си, А от баща ми съм наследил голямото чувство за хумор както и костната структура.

Zillo: Брат ти прилича ли на теб?

Ville: О, не. Той е зодия лъв. Всъщност не вярван на хороскопи, но брат ми е много по различен от мен. Ти сигурно знаеш, че и той е музикант, свири на бас в няколко групи и пише песни и т.н.работи върху това. Той е страхотен пич и се разбираме много добре и тъй като и той се занимава с музика, имаме много неща които обсъждаме. Вече се виждаме все по-често и тъй като вече не прекарвам времето си в напиване по разни барове имаме много по-конструктивни и интересни разговори.