Статии

POP MUSIC
Всичко относно ХИМ
Разпродадени до последния билет шоута и сделка със звукозаписна компания пренасят финландската петорка и на американска земя.
(Los Angeles Times)

От Стийв Балтин

Освен ако не сте надали ухо за ъндърграунда, ще бъдете изненадани да научите, че звездите, отговорни да бъдат разпродадени билетите за шоуто довечера в Avalon Hollywood и в събота за Wiltern LG, са... ХИМ.

ХИМ кой?

ХИМ са всъщност те – финландска петорка, наскоро преоткрита от Sire Records, която се гордее с хард-рок парчета, гот-подход и пропити с емоция текстове като „And I love every single tear you cry/I just love the way you're losing your life" (от Gone With the Sin). Бандата, понастоящем на първото си голямо американско турне, има история от четири албума и верни последователи в Европа.

Но в сърцето на ХИМ и привлекателният ключ за лейбълите, ухажващи бандата, е фронтменът й, Вилле Вало, описващ се като „голям романтик” и върл почитател на спийд-метъл мелодии.

„Чух три песни от The Ramones и исках да записвам с тях. Нещото, което ме грабва, са песните, а той може да пише такива”, казва Сиймор Стайн, председател на Sire Records. „Той е звезда. Просто стои и публиката му е подвластна. В музикално отношение, бандата е сензационна и му дава перфектното комуникационно средство.”

Брайън Стилмън, изпълнителен редактор на списанието за метъл Revolver, казва: „Музиката им е много смела. Не е тричкава, нито веселяшка, а вокалните оформления и предметът имат доста мрачно излъчване. Страхотно е да чуеш песен за любовта, която да не е ревлива.”

Този потенциал от кобминиране на текстове и мелодии е поредната причина, въпреки че не са били никога добре пласирани в Щатите, ХИМ да надскочат себе си от свиренето в Roxy и Whisky по време на първата им визита в ЕлЕй до положението им в този момент.

„Една от първите песни, които изпълнихме, беше кавър версия на Wicked Game на Крис Айзък", казва Вало, „и това един вид ни даде идеята колко прям може да бъде рокът на AC/DC например, но все още да я има и сантименталността, която ме грабва по принцип в музиката.”

Също като артисти като Linkin Park и Трент Резнър от Nine Inch Nails, Вало изглежда говори за болките на младото поколение. За разлика от американските артисти обаче, Вало прави това на език, различен от родния му. „Не вярвах, че в англо-говорящите страни хората толкова ще харесат текстовете”, споделя той в телефонно интервю от Денвър. „Наистина сюрреалистично е за мен, 28-годишното дете от Финландия, да пиша на друг език и да виждам хората да разбират емоцията зад думите.”

Може би заради общата почва, която Вало дели с американските си фенове. Първото шоу, на което е отишъл, е на Iron Maiden и W.A.S.P.; първият албум, който си е купил, е Animalize на KISS. Бандата му има метъл-име, датиращо от годините в училище (H.I.M. е съкращение на His Infernal Majesty [Негово Адско Величество, бел.пр.]), а чувството за хумор (заглавията на два от ранните им албуми съдържат числото 666, въпреки че не е намесено със сатанинство). Тези музикални влияния показват облика си в яростните рефрени на Buried Alive By Love, както и в по-нежни тракове като въведни части с акустичния привкус на мелодичната пауър балада The Funeral of Hearts.

Комбинацията от мрак, рок и помитащи остри завои в мелодиите подхранват популярността на ХИМ в Европа, а следва и вниманието от страна на американските лейбъли. „Бяхме в наистина щастлива позиция, тъй като множество огромни компании и големи инди-лейбъли искаха да подпишат договор с нас”, казва Вало.

Президентът на Sire President, Майкъл Голдстоун, вярва, че ХИМ могат да имат голямо въздествие върху Америка. „Това е много важна за нас банда, която отново да изстреляме отново тук. И тя има жилка, която винаги е била важна за нас, както бандите, които сами са дълбаели своя естетически път, не са се вписвали в каквото и да е, но са имали влияние на други банди”, казва той. След като бандата завърши настоящето си турне в ЕлЕй тази седмица, Вало планува да се завърне във Финландия да пише и после да запише новия албум в ЕлЕй следващата пролет.

Спечелвайки американската публика, Вало осъзнава юношеската си мечта: „Написах първата си песен на 13 години. Не почнах да пиша текстове всъщност преди да навърша 17-18, а никога не съм опитвал да пиша текстове на фински. Бях толкова голям фен на Black Sabbath и U2, Elvis Presley, че имах високите очаквания и надежди да направя интернационално турне.”

Неговите надежди са също толкова високи и относно американския дебют на бандата. „Имахме откачената идея да обединим, да кажем, Achtung Baby на U2 с Back In Black на AC/DC. Да направим музиката да звучи безплътно, мелодично и меланхолично, и все пак прямо и рокаджийски."

Стилмън вярва, че ХИМ могат да развият голяма база фенове в Щатите. „Справят се вече добре тук, а едва сега проходиха на тези сцени. Имайки в предвид какъв тип музика правят ХИМ, обзалагам се, хлапетата ще скачат от радост, защото търсят нещо ново и различно.”

Независимо от очакванията, които дойдоха с войната за наддаване и разпродадените концерти, Вало казва, че ХИМ ще продължат да градят върху основите, положени в предишните си работи.

„Издадохме 4 албума в Европа и, ако се заслушате във всички тях, въпреки че ги делят по няколко години, есенцията на музиката и текстовете, ядрото е едно и също от самото начало. Просто се опитваме да станем по-добри в това си звучене”, казва Вало. „То е като да се опитваш да рисуваш маймунка. Може би на хилядния път ще бъде още по-реалистична.”